Korzystne warunki finansowania.
Rolnictwo i przetwórstwo żywności
Polska jest w czołówce największych eksporterów żywności spośród państw Unii Europejskiej.
Zajmujemy pierwszą pozycję w produkcji drobiu, jabłek, porzeczek, wiśni i malin, drugą w produkcji ziemniaków i truskawek, trzecią w produkcji rzepaku, czwartą w produkcji mleka, wieprzowiny i zbóż.
Po wejściu do UE eksport produktów rolno-spożywczych dynamicznie się rozwijał. W 2015 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 23,6 mld EUR i stanowiła ponad 13% ogólnej wartości eksportu z naszego kraju. W porównaniu z 2005 r., wartość eksportu rolno-spożywczego wzrosła o 229%, podczas gdy eksport pozostałych produktów o 96%.
Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności.
W 2015 r. wartość produkcji sprzedanej artykułów spożywczych, napojów i wyrobów tytoniowych wyniosła 214 mld zł i była o 75% większa niż w 2005 r. Stanowiło to 18% produkcji sprzedanej całego przemysłu w Polsce.
Polska dysponuje dużym areałem gruntów ornych, zasobami pracy w rolnictwie oraz przemyśle spożywczym, doświadczeniem i tradycjami w produkcji żywności oraz nowoczesnymi zakładami przetwórczymi. Co więcej, oferuje duży potencjał do rozwoju produkcji ekologicznej i integrowanej.
Źródła:
Departament Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych. Bank BNP Paribas
Masz pytania dotyczące produktu?
Jesteś zainteresowany ofertą?
Zadzwoń:
Kontakt od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 16:00. Koszt połączenia według stawki operatora
Niniejszy materiał ma charakter wyłącznie reklamowy i informacyjny oraz nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.