Najczęściej poszukiwane

 
 

Analiza rynku nabiału w Polsce

07/06/2017

Znaczący wzrost spożycia masła przy spadku konsumpcji margaryny

Według najnowszych, opublikowanych 2.06.2017 r., danych GUS o konsumpcji  żywności w gospodarstwach domowych, w 2016 r. spożycie masła w gospodarstwach domowych w przeliczeniu na jedną osobę zwiększyło się o 7,7% do 3,36 kg rocznie podczas gdy spożycie margaryny i innych twardych tłuszczów roślinnych obniżyło się w tym okresie o 6,4% do 4,20 kg na osobę rocznie. Należy dodać, że obserwowany w 2016 r. poziom spożycia masła w gospodarstwach domowych był najwyższy od 2009 r.

Wzrost konsumpcji masła odnotowano we wszystkich podstawowych grupach społeczno-ekonomicznych, w tym najbardziej dynamicznie zwiększyło się ono w gospodarstwach rolników - o 8,3%. Mimo to, poziom spożycia masła w tej grupie był o 7,1% niższy od spożycia tego produktu w gospodarstw domowych ogółem.

Najwyższym poziomem spożycia masła charakteryzowały się gospodarstwa domowe emerytów i rencistów, które na jedną osobę w 2016 r. konsumowały 4,68 kg tego produktu, tj. o 5,4% więcej niż w 2015 r.

Mimo iż w grudniu 2016 r. ceny detaliczne masła w Polsce były o 16,7% wyższe niż w grudniu 2015 r., to średni poziom jego cen detalicznych w 2016 r. był o 0,8% niższy od obserwowanego w 2015 r. Warto dodać, że w tym samym okresie przeciętnie ceny detaliczne margaryny i innych tłuszczów roślinnych obniżyły w podobnym stopniu - o 1,1%.

Spożycie mleka świeżego w gospodarstwach domowych nadal spada

W 2016 r. spożycie mleka świeżego w gospodarstwach domowych obniżyło się o 2,2% do 37,0 litrów w przeliczeniu na jedną osobę rocznie, a wobec 2011 r. zmniejszyło się o prawie 10%. Spożycie mleka świeżego w gospodarstwach domowych obniżyło się mimo, że średni poziom jego cen detalicznych w 2016 r. był o 3,8% niższy niż w 2015 r.

Najgłębszy spadek konsumpcji mleka świeżego zaobserwowano w gospodarstwach domowych osób utrzymujących się  z pracy na własny rachunek - o 5,4% do 31,7 litrów na osobę rocznie. Było to o 14% mniej niż średni poziom jego spożycia w gospodarstwach ogółem.

Najwięcej mleka świeżego spożywają gospodarstwa domowe rodzin rolniczych - 49,1 l na osobę rocznie, czyli o 32% więcej niż gospodarstwa domowe ogółem, jednak i w przypadku tych gospodarstw w 2016 r. spożycie mleka spadło o 3,1%.

Poziom spożycia serów jest zależny od dochodów

W 2016 r. spożycie serów i twarogów w gospodarstwach domowych zwiększyło się o 2,4% do 10,2 kg w przeliczaniu na jedną osobę rocznie.

Należy zauważyć, że poziom spożycia serów i twarogów w gospodarstwach domowych uzależniony był od sytuacji materialnej gospodarstwach domowych. W 2016 r. w gospodarstwach osiągających najwyższe dochody (V grupie kwintalowej) spożycie serów i twarogów ukształtowało się na poziomie 14,4 kg na osobę rocznie i było aż dwukrotnie większe niż w gospodarstwach o najniższych dochodach (I grupa kwintalowa).

Tekst pochodzi z Agro Tygodnia nr 496 (5 czerwca 2017 r.)

Kliknij tutaj, aby przeczytać cały Agro Tydzień. Otwiera się w nowym oknie.